onsdag 10 april 2019

Egen företagare på landet

När man jobbar över internet blir allt så mycket lättare, man kan jobba var som helst, från vilken plats som helst bara man har en okej internetuppkoppling. Schysst liksom. Det kan ju vara lite ensamt att inte ha folk omkring sig men introverta människor som jag har nog sällan något emot det. Vi trivs att jobba ensamma på distans så att vi slipper säga hej i korridorer och vara sociala vid kaffeautomaten. Och så slipper man alla möten som mellanchefer hittar på bara för att de själva inte har något att göra och vill verka sysselsatta.

Oavsett var man jobbar så ska man jobba på ett bra ställe. Snygga arbetsplatser, välventilerade, gärna mycket blommor, växter och grönt är bra. Det ger bättre syre så man jobbar bättre och grönt som färg sägs ha en lugnande inverkan. När man sitter ute på landet har man ju automatiskt en bra arbetsmiljö, man sitter mitt i naturen, har bästa tänkbara luft. Man slipper ljud och oljud men har ändå sällskap av ljud från naturen. Djur är bra att ha i närheten. När man jobbar hemifrån som egenföretagare så är det bra om man har allt man behöver på rätt plats och ordning i datorn och på allt man gör. 

Men det finns ju mycket praktiskt som man måste tänka på. Bra internetuppkoppling är ju som sagt det viktigaste. Men också bra ergonomi för man sitter mycket, bra stolar, bra bord med god belysning och så vidare. Man kan ha ett bra mallsystem som Uniform. Det är bra att ha när man jobbar med olika former av blanketter, såna använder kommuner och organisationer och större företag, men man kan ju använda sånt själv. Mallar i Excel är också bra att använda sig av. Särskilt om man som jag inte är så bra på sånt där tekniskt. Fast Excel måste man kunna bra om man jobbar med ekonomi.

Annat som man måste komma ihåg är att röra på sig mellan varven även om man tar promenader. Man blir lätt stillasittande långa perioder när man inte har de där obligatoriska turerna till kaffeautomaten, fikastunder och mellanchefer som ska ha möten stup i kvarten. (Vad mycket personal ett företag skulle spara genom att ta bort mellanchefer och låta personalen jobba istället föra att sitta i möten.) Det som är fantastiskt när man sitter på landet som jag är att man kan ha en hund trots att man jobbar. Man kan ta ut hunden eller om man inte har nån så kan man gå ut i skogen mellan varven, bara för att promenera, tänka eller för att rensa hjärnan. Men man ska också sträcka på sig mellan varven. Sånt som Yoga, Tai Chi och Qigong är bra för att balansera kroppen, hålla sig avslappnad och för att lära sig vad kroppen vill och behöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Egen företagare på landet

När man jobbar över internet blir allt så mycket lättare, man kan jobba var som helst, från vilken plats som helst bara man har en okej inte...